Nottingham Blog Cityvisitor.co.uk blog

Pollen will float on new building

Floating pollen that changes colour with the wind will be part of a £25,000 sculpture on the top of a new centre.

The piece of art is set to be created for the top of the new St Ann’s Valley Centre in Nottingham.

The centre is a joint project between NHS Nottingham, Nottingham City Council and Nottingham City Homes, with funding from the government. Services to be provided at the building will include GP centres, family planning services, a variety of health clinics, counselling, speech and language therapy, council and housing services, a pharmacy and much more.

The new piece of artwork for the roof of the building, which is set to open in the spring, has been designed by artist Jo Fairfax following a national competition.

It will be made of stainless steel and covered in crystal beads, which will have spotlights hidden behind them. The colour of the spotlights will change depending on the speed of the wind. The sculpture will also hang down inside the building.

Mr Fairfax said: “There are wonderful allotments nearby and I thought it might be nice to connect with that.

“It will represent little bits of pollen being swept across. I’m really pleased with it.

“It will look really nice against the top of the building. You’ll just see the beads of light changing colour. Hopefully that will be really beautiful.”

The new building will also house a Sure Start Children’s Centre offering parenting support and play sessions, and a library offering homework clubs, workshops and other events.

This entry was posted in News. Bookmark the permalink.

Comments are closed.